Daždivý podvečer

Mar 21, 2023

Jar je tu a s ňou aj vrtkavé počasie. Rána ešte bývajú chladné, zem často pokrýva inoväť. No akonáhle vyjde slnko, zem sa zohreje a hrubé zimné bundy musia ísť dole. S jarným počasím prichádza aj obdobie rýchlych zmien počasia.

Víkend nevyšiel podľa predstáv. Zver išla inými chodníčkami, ako som očakával. No tie chvíle strávené počas prebúdzajúceho dňa sú na nezaplatenie. Keď sa všade navôkol sa rozlieha spev vtákov, človek rýchlo zabudne aj na neúspech.

Prišiel nový týždeň a ja som sa vybral za srncami. V tomto období začínajú vytĺkať parôžky a tak som ich chcel ešte cvaknúť s lykom. Celý deň bolo pekne. Svietilo slnko, ani vietor nefúkal. Po práci som sa rýchlo pobalil. Ani som sa nepozrel ako je vonku. Až keď som prichádzal na miesto autom, všimol som si tmavé mračná prichádzajúce od severozápadu. Keď som zaparkoval, pozrel som ešte narýchlo predpoveď a radary. Na snímkach sa objavil len malý krúžok a tak som si povedal: "Veď nie som z cukru." Pobral som všetko z kufra a vybral som sa na lúku. Nemal som sa kam ponáhľať. Vedel som, že za pár minút sa spustí dážď a chcel som ho prečkať niekde v lese. V momente keď som sa ocitol na okraji lúky, zvihol sa vietor a začali padať prvé kvapky. Srnčie, ktoré sa páslo na lúke začalo pomaly zaťahovať do húštiny. Vedel som, že je to teraz alebo nikdy. Keď bol vzduch čistý, prebehol som kúsok do vyššej trávy a zamaskoval sa. V tom začalo liať ako z krhle. Ďalšie kusy srnčej sa sťahovali z lúk za mnou. Dážď ako by im vôbec nevadil. Pomaličky kráčali smerom k húštine, niektoré si dokonca ľahli. Vtom som sa pristihol, že vlastne ani mne dážď nejako neprekáža. Sedel som opretý o ruksak, foťák pod nohami a maskovačku som mal prehodenú len tak cez seba.

Za pár minút som bol kompletne mokrý. Bolo však teplo a tak mi to prekvapivo neprekážalo. Srnčie sa pomaličky približovalo. Lejak nelejak, musel som si to cvaknúť. 

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Starý srnec mal už vytlčené parožie. Na spodnej časti parohov mu ešte trčali franforce potrhaného lyka. Bol silno teritoriálny a prítomnosť mladšieho soka vpredu dlho nestrpel.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Chvíľu sa vzájomne premeriavali. Netrvalo dlho a strhla sa naháňačka. Mladík sa dal na útek a to bola chvíľa pre mňa.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Prebehol popred mňa a stratil sa mi za chrbtom. Starý vytlčený srnec si ostentatívne ľahol uprostred lúky, keby sa jeho sok chcel náhodou vrátiť. Dážď pomaly ustal. Napriek priaznivej predpovedi slnko už nevyšlo a tak som sa pod rúškom tmy vytratil z tohto srnčieho kráľovstva.