Na konári

l 14, 2023

Od fotenia som si dal chcene aj nechcene chvíľku pauzu. Najprv choroba, potom nebolo času, teplo ako v peci, lúky skosené az na hlinu a tak sa mi nikam moc nechcelo. A keďže horúčavy hlásili aj cez víkend, vybral som sa k vode.

Minulý rok som sem chodil často a rád. Zažil som tu mnoho krásnych momentov. No tento rok je tu akosi mŕtvo. Vydru som videl naposledy na jar, bobor vždy len prefrčí v diaľke a vodné vtáctvo sa tomuto úseku tiež akoby vyhýba. Výnimkou sú kormorány, ktorých tu na okolitých stromoch sedáva niekoľko desiatok. Dokonca nemám šťastie ani na kopytníky. Jelenice ani srnčiu zver v tých miestach nevidno. Diviaky sú v tých miestach pravidelne, no vždy ich len počuť v húštinách. Ale smola nemôže trvať večne a tak som sa ju rozhodol prelomiť.

Ráno nezačalo úplne šťastne. Predchádzajúci večer som si buď nenastavil budík alebo som zaspal, čo sa mi však doteraz stalo len zopár krát. Našťastie bolo ešte stále šero, kým som dorazil na miesto. Ľahol som si na okraj vody a zamaskoval sa. Na protiľahlom brehu bolo počuť bobra ako ohlodáva konáriky, no nevidel som ho. V diaľke plávalo zopár labutí a kačiek, ale nič na "dostrel". Aj neďaleko hniezdiace rybáriky ignorovali pripravenú vetvičku a tak to už vyzeralo na ďalší neúspech. No v momente keď som to už chcel zabaliť, začul som známe švitorenie. Kalužiak. Strnulo som vyčkával, či si sadne alebo len preletí. Nakoniec sa na mňa usmialo šťastie a "odsedák" pre rybáriky neostal nevyužitý.

Kalužiak malý -Actitis hypoleucos-

Konárik však nebol stavaný na takúto "záťaž" a pomerne dosť sa hýbal v rytme kalužiakových drepov. Kto pozná ten pohyb, ktorý kalužiaky robia na zemi, asi si vie predstaviť ako to vyzeralo. Ten drobný vtáčik mi lietal v hľadáčiku hore dole a podarilo sa le zopár ostrých záberov. Neskôr zoskackal do plytkej vody pri brehu, no kvôli vegetácii sa mi ho už nepodarilo cvaknúť. Pri odchode mi urobila radosť 6 členná rodinka potápačov. 

A tak sa mi opäť raz potvrdilo, smola netrvá večne a šťastiu treba ísť v ústrety a hlavne sa netreba vzdávať aj keď to spočiatku nevyzerá ružovo.