V bútľavom buku

Máj 17, 2023

Od začiatku mája sa intenzívne snažím nájsť líšky. No bohužiaľ neúspešne. Postupne som obehol asi 10 brlohov, ktoré v mojom okolí poznám. Líšky však v žiadnom z nich neboli. V jednom komplexe sa udomácnil jazvec a ďalšie 2 vyzerajú aktívne, no ani za nič sa mi nedarí zistiť čo ich obýva. K jednej čerstvo vyhrabanej nore som sa rozhodol dať na nejaký čas fotopascu.

Zhruba po týždni som sa ju chystal vyzdvihnúť. Bol som zvedavý na to, čo zachytila. Celý napätý som odomykal zámok a pomaly vyberal kartu. Keď som zbežne kontroloval zábery vo fotoaparáte, prišlo sklamanie. Okrem jeleníc, strák a zajaca tam nič nebolo. Trošku ma to aj zaskočilo. Bol som presvedčený, že tam niečo je. Spoza mrakov začalo postupne vychádzať slnko a ja som rozmýšľal čo s načatým večerom. No a keďže plán s čakaním pri brlohu zlyhal, musel som vymyslieť alternatívu. V tom mi napadlo, že by som mohol ísť pozrieť sovu lesnú, či náhodou nebudú už mladé vonku.

A tak som sa vybral autom o pár kilometrov ďalej. Cestou som v rádiu počúval priamy prenos z hokejových majstrovstiev sveta medzi Slovenskom a Kanadou. Po druhej tretine som už kráčal starým bukovým lesom. Vďaka dažďu sa išlo parádne potichu. Akurát to trošku v gumákoch v strmom teréne kĺzalo. Celý čas som rozmýšľal ako Svetlanu, ako sme sovu s Palim nazvali, prakabátiť. V bútľavom buku býva už druhý rok. No zatiaľ bola vždy sama. Ani tento rok na jar, keď som ju bol skontrolovať, nemala partnera. No bol som tam len raz, či dvakrát, tak som si nebol istý. Potreboval som ale vymyslieť spôsob ako ju nevyplašiť. Pri pozorovaní z diaľky sa nebála a pekne pózovala na okraji dutiny. Akonáhle sa však človek začal približovať, hupsla dnu a už nevyšla. Skúšal som na seba nahádzať všetky maskovačky, ktoré som mal, no bez úspechu. Pred pár dňami mi prišlo nové 3D maskovacie pončo a tak mi napadlo, že ho cez seba prehodím a pomaly sa priblížim. Ku podivu to fungovalo. Zrejme aj kvôli tichému mokrému lístiu. Pekne si tam sedela a kukala na to čudo čo sa plíži po hore. Oprel som sa o buk oproti a urobil som si zopár záberov a videí. 

Sova lesná -Strix aluco-

Bohužiaľ to vyzerá tak, že Svetlana je aj tento rok sama a nová generácia sovičiek je v nedohľadne. Tak zase možno o rok.