V chumelici

Dec 9, 2023

Sneh pokryl krajinu bielou perinou a tak som to chcel využiť naplno. Predpoveď na najbližšie dni naznačovala, že behom pár dní sa roztopí a všade bude znova blato. Vybral som sa teda hneď po obede k vode.

Celý čas snežilo a vietor rozháňal biele vločky ponad vodnú hladinu, ktorú brázdili rôzne vtáky. Od obyčajných kačíc až po kormorána s roztiahnutými letkami, ktoré si sušil po love. Mojím príchodom som na chvíľku vyrušil miestnych obyvateľov z letargie, no do pol hodiny bolo znova všetko v starých koľajach.

Najprv prišli labute. Celý kŕdeľ. Plavili sa proti prúdu s hlavami zanorenými hlboko vo vode. Nasledovali ich kačice chrapky, potápače a na okraji brehu sa na chvíľku zjavili aj drozdy čvíkotavé. No ja som mal o niečo odvážnejšie plány. Bol som zvedavý, či sa ukáže vydra. Od jari som ju tu nevidel, no je pravdou, že som sa viac venoval iným druhom. Bohužiaľ nevidel som nikde nablízku ani pobytové znaky a tak ostávalo len čakať. Človek nikdy nevie, čo sa v prírode udeje a vždy je niečo prvýkrát. Už neraz sa mi stalo, že pri prechádzke, alebo pri ceste na vytipované miesto som stretol, alebo zažil, niečo, čo sa neskôr ukázalo ešte lepšie ako pôvodný plán.

A tak som si tak ležal a už mi bola celkom zima. Chlad pri vode vždy nejako viac lezie pod kožu. A ako to tak býva, keď už to chce človek zabaliť, udeje sa niečo. V mojom prípade to bola volavka. Zosadla len pár metrov odo mňa. Objektív som mal však otočený o pár stupňov mimo. Pomaličky som teda chytil foťák a po milimetroch som ho otáčal. V tom som zbadal ako letí druhá volavka. A priamo k tej prvej. Takmer jej sadla na chrbát. Ihneď sa strhla šarvátka. Objektívom som vtedy pohol rýchlejšie, aby som stihol aspoň nejaký záber. No prvá volavka si to zrejme všimla, alebo jej nebola spoločnosť druhej po vôli a odletela. Objektív som už mal v "palebnej" pozícii a jedna volavka mi ešte ostala. Nevedela o mne. sedela si na okraji zátoky a pozorovala okolie. 

Volavka popolavá -Ardea cinerea-

Padajúci sneh jemne šuchotal pri dopade na techniku a maskovanie. Pokojnú idylky narúšalo len občasné zagáganie kačiek, alebo prelet kormoránov. Počkal som až do tmy. Akoby som zabudol na zimu, ktorá mi bola ešte pred pol hodinou. Volavka sa vzniesla do vzduchu a mierila na jej obľúbené nocovisko.

Vydra sa síce neukázala, no ja som rád, že som mohol stráviť chvíľu aj s jej operenými spolubývajúcimi.