V zajatí snehu

Dec 10, 2023

Zasnežený víkend som ukončil výpravou za srncami. Cestou ešte miestami padal sneh, no v meste to už bol dážď. Vedel som, že je to na dlhšiu dobu posledná možnosť odfotiť niečo na snehu. 

V ťažkom mokrom snehu sa kráčalo zle. Zem vôbec nie je premrznutá a pod bielou perinou sa skrývalo bahno. No na tejto lokalite som si už na to zvykol, býva tu blato aj v tých najväčších suchách a mrazoch. Postupoval som smerom k neďalekým lúkam a cestou som míňal rôzne druhy stôp. Od líšky, srnčej, diviakov až po vysokú. Tá tu nie je úplne bežne a tak mi táto informácia vliala trochu viac nádeje do žíl. Už len preskočiť potok a som tam.

Na druhej strane ma už čakali lúky a na ich okraji 3 kusy srnčieho. Smerovali do hustého porastu a tak som čakal kým zájdu. O pár minút som už mieril na moje obľúbené miesto. Vyhrabal som si jamku v snehu a zamaskoval som sa až po uši. Dlho sa nič nedialo a spoločnosť mi robili len prelietavajúce kormorány, kačice a labute. Neďaleký Váh využívajú ako migračný koridor. Mojím cieľom bola ale srnčia zver a tak môj zrak smeroval do lesíka predo mnou.

Už mi bolo dlho a tak si chvíľu krátil s telefónom v ruke. Predsa som tu už čakal vyše hodiny. Každú chvíľu som ale zdvihol hlavu a skontroloval okolie. A pri jednej kontrole, ani neviem odkiaľ, zrazu predo mnou stáli tie 3 kusy ktoré som videl zachádzať. Nechápal som, ako som si ich nevšimol prichádzať.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Srnček sa zvedavo vybral ku mne. Ani som nedýchal, nechcel som ho vyplašiť. Ale moja prítomnosť sa mu zrejme nepáčila a tak sa vrátil k zvyšku skupiny. Tam sa pásli ešte hodnú chvíľu až napokon opäť zašli do úkrytu. Ešte som pár minút počkal a pomaly som začal baliť techniku. Foťák som už mal zbalený, keď som v diaľke zbadal ešte jeden kus. Už bolo poriadne šero. No zrazu sa rozbehol krížom cez lúku a akoby ho čosi ťahalo ku mne. To niečo je zvyk, ktorý som za tie roky odpozoroval. Srnčia vyťahuje na pašu po tých istých chodníčkoch a keď si dobre sadnete, príde ku vám na pár metrov.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Tento mladík bol ešte viac zvedavý, ako jeho predchádzajúci kamarát. Aj napriek tomu, že už som nebol vôbec zamaskovaný, iba som sedel medzi steblami vysokých tráv, vôbec som mu neprekážal a bezstarostne prešiel okolo mňa na pastviny za mojím chrbtom.

Po 2 hodinách v snehu som teda odchádzal spokojný a bilanciu víkendu som doplnil o zábery srnčej. Nie sú to dokonalé, no sú na snehu a to sa cení dvojnásobne.