Večerný kúpeľ

Apr 07, 2024

Jar je v plnom prúde. Všetko sa krásne zelená, stromy a kríky rozkvitajú a všade to priam kypí životom. A ako vždy takto z jari, vybral som sa hľadať rybáriky. Prešiel som aj lokality, ktoré poznám a niektoré boli aj aktívne. No na fotenie to nebolo vhodné ani na jednej. Našťastie sa mi pri jednej vychádzke podarilo objaviť jedno nové miesto, ktoré je na fotenie priam stvorené.

Len pár dní po obhliadke som sa teda vybral aj s technikou skúsiť šťastie. Už z diaľky som počul to prenikavé pískanie a tak som automaticky pridal do kroku. Zamaskoval som sa pod nánosy dreva z nedávnych povodní. Všade navôkol mňa boli pobytové znaky vydry. Už niekoľko rokov tu na ne čakám. Zatiaľ sa mi na tejto lokalite dostala pred objektív iba raz a to len pár metrov vyššie proti prúdu. Rozložil som techniku a čakal. Slnko bolo ešte vysoko a odlesky vodnej hladiny mi bránili vo výhľade. Sem tam preletela volavka, kačice alebo potápače a nad hlavou mi švitorili škorce. Vtáčí spev sa ozýval z každej strany. Vysoko v korunách stromov sa párkrát pripomenula aj vlha, no tú je zbadať naozaj ťažké. 

Slnko sa pomaličky začínalo skláňať poza stromy a z diaľky sa ozvalo pískanie rybárikov. Srdce mi začalo búšiť. Pripravil som sa a čakal. Samička si sadla na konár priamo predo mnou. Zobák mala pokrytý zmesou hliny a piesku, čo znamená, že ešte len pripravujú hniezdenie. To ma celkom prekvapilo. Na iných lokalitách už samičky usilovne sedia na znáške. Netrvalo dlho a s piskotom sa blížil aj samček. Samička mu odpovedala a sadol si na druhý konárik. Oboch sa mi ale nepodarilo zmestiť do záberu a tak som sa predovšetkým sústredil na samičku. Samček zrazu vzlietol a vyskočil samičke na chrbát. A keďže som mal zapnuté video, fotku som nestihol. S nemým úžasom som sledoval to pár sekundové divadlo. Samička potom ešte chvíľku posedela. Po krátkom čase sa rozhodla pre večernú kúpeľ a zo 5krát sa hodila do vody. Následne bolo treba upraviť "frizúru" a upratať pierka.

| ISO 640 | f 4.0 | 1/400s |
Rybárik riečny -Alcedo atthis-

Slnko pomaly zapadalo za horizont a keď sa rybáriky dlhšie neozývali, pobral som sa aj ja. Na cestu mi ešte zamával krídlami orliak letiaci len pár metrov ponad mňa.