Vtáčia hodinka

Jan 08, 2024

Tento rok sa po prvýkrát u nás konala vtáčia hodinka. Jedná sa o projekt sčítania vtáctva v našom okolí a zapojiť sa mohol ktokoľvek. A keďže už nejaký ten piatok mám kŕmidlo vyvesené, rozhodol som sa, že prispejem svojou kvapkou v mori.

Sčítanie sa konalo od 5-7.1.2024. Bohužiaľ, v piatok 5.1. som to nestihol, keďže som už pilne zarezával v práci. Nasledujúci deň, v sobotu, celý deň výdatne pršalo a to sa mi ozaj nechcelo sedieť v blate a daždi hodinu. Už to vyzeralo, že to tento rok zmeškám ale našťastie sa počasie trošku "umúdrilo". V úvodzovkách preto, že síce sa ochladilo a už nepršalo, ale za to prišiel silný vietor.

Ráno som bol pozrieť jelene, ale v tej víchrici sa nič neukázalo, iba jedna líška na protiľahlom kopci, a aj tá splašene utekala niekam do úkrytu. Okolo obeda sa začalo trhať aj oblačnosť, a tak som si povedal, že aj napriek vetru pôjdem. Hodinku som už presedel aj v horších podmienkach. Skôr som sa obával o výsledok sčítania, predsa v takých podmienkach sú vtáky menej aktívne.

Blato na lesných cestičkách pomaly tuhne a tak sa človek až toľko nezašpiní. Horšie je to, že to pod nohami strašne praští. Vďaka hlučnému príchodu som vyplašil srnčeka počas cesty ku kŕmidlu. Na moje prekvapenie, vtáčky lietali na slnečnicu, aj napriek tomu, že vietor im sem tam robil problém pri pristávaní. Sadol som si opodiaľ, a počítanie začalo.

Medzi prvými bola aj sýkorka chochlatá, ktorá sa za hodinku ukázala iba raz.

Sýkorka chochlatá -Lophophanes cristatus -

Hneď ju nasledovali sýkorky belasé, ktorých som napočítal 8. Sú najčastejším návštevníkom môjho kŕmidla a súčasne medzi moje najobľúbenejšie druhy.

Sýkorka belasá -Cyanistes caeruleus - 

Na druhom mieste v početnosti sa umiestnila sýkorka veľká, s maximálnym počtom 7 ks. A bolo vidno, že vietor im dával zabrať.

Sýkorka veľká -Parus major - 

Na treťom mieste sa umiestnila sýkorka uhliarka s počtom 4ks. Bohužiaľ sa mi ju nepodarilo dôstojne odfotiť. Nasledovala ju sýkorka hôrna, ktorá sa ukázala na kŕmidle v počte 3ks.

Sýkorka hôrna -Poecile palustris- 

Na strome priamo pri kŕmidle pristáli aj 2 exemplára ďatľa veľkého.

Ďateľ veľký -Dendrocopos major  - 

Po jednom kuse sa za hodinku ešte ukázali brhlík obyčajný a sojka obyčajná. Ani tie sa mi bohužiaľ nepodarilo v tej víchrici zvečniť. Veľmi horlivo som očakával prílet glezgov hrubozobých, bohužiaľ tie zvyčajne prilietajú až okolo 15:00 a to som už nevydržal a utiekol som pred zimou domov.

Z môjho pohľadu to bol úspech, predpokladal som, že sa vtáky neukážu alebo len sporadicky, no na moje prekvapenie, lietali celkom dosť. Samozrejme, že sa to nedá porovnať s normálnymi podmienkami, keď hádam každých pár sekúnd sedí pri kŕmidle nejaký operenec.

Pripájam ešte výsledné resumé: