Zvedavý

Aug 14, 2023

Povzbudený úspechom z rána som sa nevedel dočkať poobednej vychádzky. Pozeral som predpoveď počasia, smer vetra a samozrejme prišiel na rad aj výber lokality. Zvažoval som viacero možností, no nakoniec som vybral jednu, kde som chodil pozorovať srnce už od júla, no vôbec sa mi tam s nimi nedarilo.

Počasie sa po týždni konečne umúdrilo, bolo krásne slnečno a teplo. Veril som, že som smolu so srncami prelomil a že ruja sa zas na pár dní rozbehla. Zamaskoval som sa v hustom poraste na okraji lúky. Chvíľku som počkal a skúsil som zapískať, samozrejme s druhou vábničkou, ktorá mi pomohla ráno. Slnko bolo ešte relatívne vysoko, no lúčka je lemovaná vysokými stromami a v tomto období je tam skoro tieň. Pískol som druhýkrát a v tom som v silnom protisvetle zbadal hlavu trčiacu z bielych kvetov. Žmúril som priamo do slnka, a veľa som toho nevidel ani cez objektív. No keď urobil ešte pár krokov, vedel som, že je to srnec.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Už som ani nemusel vábiť. Srnec prišiel priamo pred objektív.

Srnec lesný -Capreolus capreolus-

Keď  ale nenašiel svoju družku, odišiel odkiaľ prišiel. V tom ma akoby niekto potľapkal po pleci. Bol to ten známi pocit, že sa na mňa niekto pozerá od chrbta. Počúvol som "šiesty zmysel" a pozrel som sa cez rameno. Nečujne a pomaličky sa ku mne zakrádal druhý srnec. No už bol tak blízko, že som nestihol odopnúť foťák zo statívu. Len som ho v tichosti pozoroval len pár metrov odo mňa. Vďaka tomu som ho ani nevyplašil, iba neisto odskočil dvoma skokmi, neveriacky ešte pozrel mojím smerom, a pomaličky sa stratil vo vysokej tráve.

Je až neuveriteľné, aké dokonalé sú zvieracie zmysli. V tomto prípade sluch, ktorý ich priviedol priamo ku mne, za falošnou imitáciou družky. Počkal som ešte kým slnko zapadne za vysoké stromy a pomaly som sa  vytratil.